KOPYTKA Z KASZY GRYCZANEJ Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ, JARMUŻEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

23:02


Uwielbiam eksperymenty ze zdrową kuchnią!. Tym razem powstały kopytka z kaszy gryczanej z karmelizowaną cebulką, jarmużem, szynką parmeńską, orzeszkami i serem grana padano. Przepis to zmodyfikowana przeze mnie wersja jaglanych kopytek stworzonych przez cudowne BURCZY MI W BRZUCHU. Dziewczyny przepisy mają świetne, a z ich blogiem zapoznała mnie my lovely friend BINI.  Także po oryginalny przepis zapraszam do dziewczyn, a u mnie odrobinę inna wersja:)
(Tekst z przepisem pochodzi z bloga BURCZY MI W BRZUCHU, z małymi modyfikacjami na moje składniki)

KOPYTKA:
1,5 szklanki kaszy gryczanej
3 szklanki wody
200g mąki żytniej lub pszennej (do wyboru)
jedno jajkołyżeczka soli
DODATKI:
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
listki jarmużu
garść orzechów ziemnych
starty ser grana padano
2 łyżki oliwy
średnia cebula
łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego

KOPYTKA:





  • Ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną miksujemy z jajkiem na gładką masę. Najlepiej użyć do tego blendera/malaksera z ostrzem w kształcie litery "S".
  • Dodajemy mąkę  oraz sól, wyrabiamy, aż osiągniemy formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło do ręki.
  • Z ciasta robimy wałeczki, wykrawamy pod skosem kopytka. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok. 4 minuty lub do momentu wypłynięcia.
  • Odsączamy z wody, serwujemy od razu lub dodatkowo odsmażamy.
  • Jaglane kopytka z szynką parmeńską, jarmużem, parmezanem i pistacjami/ 2 porcje:

    DODATKI:





  • Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paseczki szynkę. Smażymy kilka minut.
  • Następnie dodajemy jeszcze łyżeczkę oliwy, wrzucamy listki jarmużu, całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podsmażamy 3 minuty.
  • Dodajemy miód oraz wino (lub piwo/ocet balsamiczny), karmelizujemy 2 minuty.
  • Wrzucamy ugotowane i odsączone z wody kopytka, mieszamy i podsmażamy je krótką chwilę, aż przejdą smakiem składników.
  • Kopytka serwujemy posypane świeżo tartym parmezanem i posiekanymi pistacjami.
  • You Might Also Like

    6 komentarze

    Subscribe